Nieuwscentrum

Clarify augmented reality
jul 07, 2021

L’Avenir: “Beeldvorming is essentieel in ziekenhuizen”

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

Opereren is meer dan een scalpel gebruiken, recente ontwikkelingen in beeldgestuurde procedures zorgen voor voordelen voor patiënten en zorgverleners. L’Avenir belicht in een artikel vijf ontwikkelingen op vlak van minimaal invasieve beeldgestuurde operaties waar Philips met zijn innovatieve technologieën een belangrijke rol in speelt.
 
De eerste drie ontwikkelingen hebben te maken met minimaal invasieve operaties zoals het hart, de wervelkolom en de hersenen. De technologie van Philips kan gebruikt worden om hartkleppen te vervangen of vernauwingen van een kransslagader te behandelen.
Het is belangrijk om die ingreep zo snel mogelijk te doen want een bloedpropje die de circulatie van de hersenen blokkeert, zorgt ervoor dat 2 miljoen hersencellen per minuut verloren gaan.

Atul Gupa

Chief Medical Officer Image Guided Therapy bij Philips

Minimale invasieve procedures kunnen ook uitgevoerd worden om hersenberoertes te behandelen. In België krijgen zo’n 19.000 mensen per jaar een beroerte. Philips doet onderzoek naar zogenaamd waarbij artsen bij een vermoeden van een bloedpropje een scan kunnen nemen in de operatiekamer en meteen de ingreep kunnen uitvoeren. “Het is belangrijk om die ingreep zo snel mogelijk te doen”, benadrukt Atul Gupa, Chief Medical Officer Image Guided Therapy bij Philips, “want een bloedpropje die de circulatie van de hersenen blokkeert, zorgt ervoor dat 2 miljoen hersencellen per minuut verloren gaan. Als we tijd kunnen besparen kunnen we schade en verlies van levens als gevolg van beroertes mogelijk verminderen”.  

De meest recente technologische ontwikkeling in minimaal invasieve beeldgestuurde operaties, zien we in de wervelkolomchirurgie (de nieuwe Philips Clarifeye-oplossing). In plaats van open chirurgie waarbij de hele wervelkolom wordt blootgelegd, zet de chirurg nu referentiepunten op de huid van de patiënt waardoor hij via Augmented Reality in real time ziet welk traject hij moet afleggen om schroeven correct te plaatsen in de ruggenwervel. Door een minimaal invasieve benadering van wervelkolomchirurgie hebben patiënten minder postoperatieve pijn, een korter verblijf in het ziekenhuis, minder bloedverlies en minimale beschadiging van weke delen en littekenweefsel.
Clarify
De twee andere trends richten zich op het behandelen van kankers en aneurysma. “Bij sommige kankers zoals lever- of nierkanker kunnen we een katheter in het lichaam brengen en zoeken we de bloedvaten die de tumor voeden.  We kunnen deze vaten emboliseren om de groei van de tumor te stuiten. Daarnaast kunnen we ook lokaal een zeer hoge dosis chemotherapie injecteren”, legt Atul Gupta uit.  

In het Centrum van Hart- en Vaatziekten van UZ Brussel, voert professor Erik Debing minimaal invasieve procedures uit in de gloednieuwe hybride operatiekamer. Hij vertelt in het artikel dat een abdominale aneurysma ofwel traditioneel kan worden behandeld waarbij een grote insnijding in de buik nodig is, en de patiënt vervolgens 7 tot 10 dagen in het ziekenhuis moet verblijven. Maar vandaag worden 8 op de 10 abdominale aneurysma behandeld via een minimaal invasieve operatie waarbij twee kleine incisies worden gemaakt in de liesplooien en een prothese wordt ingebracht via de dijbeenslagader. “Het sterftecijfer is nu van 3% à 4% gedaald naar 1%”, benadruk professor Erik Debing, vasculaire chirurg UZ Brussel.

Philips ondersteunt minimaal invasieve procedures met hoogtechnologische beeldvorming en door alle informatie samen te brengen waardoor artsen minder tijd verliezen, maar ook accurater kunnen werken. Dit brengt heel wat voordelen voor de patiënten zoals betere resultaten, maar ook een korter ziekenhuisverblijf. Dat is ook een voordeel voor de ziekenhuizen zelf, doordat patiënten er korter verblijven, kunnen zij de kosten drukken.
Lees het volledige artikel dat verscheen in L’Avenir hier.

Delen op sociale media

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer

PR & Communications Manager Health Systems Benelux

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.