Nieuwscentrum

mei 28, 2020

Beter slapen: het immuunsysteem versterken met betere slaap

Gemiddelde leestijd: 4-6 minuten

De invloed van slaap op het immuunsysteem, met tips van Dr. Lee-Chiong

Vaak krijgt iemand die zegt dat hij of zij zich niet helemaal fit voelt het advies om rust te nemen. Als iemand tekenen van ziekte vertoont, is ons eerste instinct om diegene te stimuleren om meer te slapen. Als we gezond zijn, is het voor veel mensen echter lastig om een regelmatig slaappatroon aan te houden, vooral als de dagen te kort lijken, we gestrest zijn door ons werk of onze dagen vol zitten met familieverplichtingen en sociale aangelegenheden.

 

Veel mensen denken dat voeding en hygiëne de belangrijkste manieren zijn om het immuunsysteem te ondersteunen, maar ook slaap speelt hierbij een essentiële rol. Dr. Teofilo Lee-Chiong, Chief Medical Liaison bij Philips Sleep and Respiratory Care, zegt: “Slaap en het immuunsysteem zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en beide spelen een belangrijke rol in de afweer van het lichaam tegen ziekten. Voor een optimale immuunfunctie is voldoende slaap nodig, en onvoldoende slaap belemmert de immuunrespons.”

Immuunfunctie tijdens de slaap

Tijdens de slaap geeft het immuunsysteem bepaalde stoffen af. In het geval van infecties of ontstekingen of tijdens stressvolle periodes neemt de productie hiervan toe om ziekte tegen te gaan. Als het lichaam niet voldoende slaap krijgt, kan het lichaam juist minder van deze beschermende stoffen en antilichamen tegen infecties aanmaken. In dat geval grijpt het lichaam in om eventuele ziektes te voorkomen. Mensen kunnen dan last hebben van slaapproblemen of een slechte slaapkwaliteit en kunnen meer de neiging hebben om uit te slapen of een dutje te doen. Wanneer het immuunsysteem op hoge capaciteit werkt om virussen te bestrijden en ziekteverwekkers af te voeren, verbruikt het lichaam veel energie. Dit betekent dat er vaak minder energie beschikbaar is voor andere activiteiten. Bij ziekte is meer slapen dus van het grootste belang voor het herstel van het lichaam en het besparen van energie. 

 

Andersom is slaap ook essentieel om de afweerfunctie op te bouwen en optimaal te kunnen functioneren wanneer het lichaam gezond is. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat slaapproblemen ertoe kunnen leiden dat het lichaam meer bevattelijk is voor infectieziektes, zoals verkoudheid [1].

Slaap is essentieel voor een goed werkend immuunsysteem en vele andere processen

Keer op keer is aangetoond dat slaap (of slaaptekort) invloed heeft op onze psychische en lichamelijke gezondheid, relaties en ga zo maar door. Volgens de wereldwijde slaapenquête van Philips in 2020 waren de meeste mensen het erover eens dat slaap een belangrijke factor is voor hun lichamelijke (87%) en geestelijke welzijn (86%). Slechts de helft van hen (49%) gaf echter aan tevreden te zijn met hoe ze slapen. 

 

In deze onzekere tijden, waarin de wereld in gevecht is met een infectieziekte, is het essentieel om zo goed mogelijk te slapen om ervoor te zorgen dat het immuunsysteem sterk blijft en we ons mentaal goed voelen. Dr. Teofilo Lee-Chiong adviseert:

 

  • Houd vaste tijden aan om naar bed te gaan en op te staan. Plan specifiek tijd in om te slapen, inclusief een 'kernperiode' van 4-6 vaste slaapuren, ongeacht de planning. 
  • Dutjes om de vermoeidheid overdag te verminderen zijn prima, maar niet regelmatig ter vervanging van een goede nacht slaap. 
  • Consumeer 's avonds minder alcoholische dranken, energydranken en voedingsmiddelen met cafeïne, zoals pure chocola.
  • Consumeer niet te veel dranken, snoep en desserts met suiker, want deze kunnen de slaapkwaliteit verminderen. 
  • Zorg ervoor te zorgen dat het slaapvertrek comfortabel, donker, stil en koel is.

 

Slaapgebrek kan een negatieve impact hebben op de gezondheid, met name bij mensen die al een verzwakt immuunsysteem hebben of aan een chronische slaapstoornis lijden. Het nastreven van een gezondere levensstijl op alle vlakken (voeding, lichaamsbeweging enz.) is de eerste stap naar een sterker immuunsysteem en regelmatige, gezondere slaapgewoontes. 

 

Hoewel blijkt dat mensen overal ter wereld begrijpen dat slaap een belangrijke rol speelt in hun algemene gezondheid, blijkt uit het slaaponderzoek van Philips dat verrassend veel mensen graag nieuwe informatie of strategieën aangereikt zouden krijgen om beter te kunnen slapen. De SmartSleep Analyzer, een online beoordelingstool van Philips die werd ontwikkeld in samenwerking met artsen, specialisten en onderzoekers op het gebied van slaap, biedt een klinisch bewezen manier om slaapproblemen te herkennen en klinisch gevalideerde oplossingen van Philips aan te bevelen om mensen te helpen de juiste stappen te zetten richting betere slaapgewoontes en een gezondere levensstijl. 

 

[1] Arch Intern Med. 12 januari 2009; 169(1): 62–67. doi:10.1001/archinternmed.2008.505. Sheldon Cohen, PhD, William J. Doyle, PhD, Cuneyt M. Alper, MD, Denise Janicki-Deverts, PhD, and Ronald B. Turner, M

Gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.