Nieuwscentrum

feb 19, 2019

Philips, TU/e, Kempenhaeghe en Universiteit Gent onderzoeken nieuwe behandelmethode epilepsie

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

      

Onderzoekers van Philips, TU/e , Kempenhaeghe en Universiteit Gent werken samen aan een nieuwe methode om hersenen te stimuleren met elektrodes. Doel van het onderzoek is om patiënten met epilepsie een op maat gesneden behandeling te kunnen bieden. Waar de behandeling nu nog bestaat uit breinstimulatie met elektrodes die in het hoofd worden aangebracht, hopen de onderzoekers hetzelfde resultaat te boeken met elektrodes óp het hoofd.

 

De onderzoekers verwachten dat Philips HD EEG de oplossing biedt bij aanvallen in een specifiek deel van de hersenen, zogeheten focale aanvallen. Met 256 elektroden kan het apparaat niet alleen hersenactiviteit meten, maar ook heel gericht stroom aanbrengen. Projectleider en technisch onderzoeksleider Rob Mestrom van de TU/e: “Dit instrument biedt ons de unieke mogelijkheid om nauwkeuriger dan voorheen te zien waar precies in de hersenen een epileptische aanval plaatsvindt. Vervolgens gaan we precies dat punt stimuleren en kunnen we direct meten wat het effect is.”

 

Het project, met de naam PerStim, is deel van het Eindhoven MedTech Innovation Center (e/MTIC), een brede onderzoekssamenwerking tussen onder meer de TU/e, Kempenhaeghe en Philips. 

Gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.