NL
FR
Nieuwscentrum

jul 24, 2018

Fitheid start met beter slapen, uitgerust wakker worden, en schone lucht inademen 

Gemiddelde leestijd: 8-10 minuten

         

De Belmodo Fit Summit was ook dit jaar weer een dag vol work-outs en infosessies voor een gezonde levensstijl met voldoende beweging, een gezond eetpatroon en een kwaliteitsvolle slaap. Samen met Goedele Leyssen, yoga instructor en holistisch nutritionist, gaven we er een workshops over het belang van gezonde slaap, schone lucht, en hoe je ademhalingsoefening kan inpassen in je avondroutine om beter te slapen om ontspannen in slaap te vallen en de volgende ochtend uitgerust wakker te worden.
Tiany Kiriloff Belmodo

Slaap, een actueel probleem

Tijdens de Internationale Dag van de Slaap, brachten we al de gevolgen van een slechte nachtrust en de aandoeningen die dit kan veroorzaken onder de aandacht. Uit resultaten van een onderzoek door Philips* blijkt dat de Belg onvoldoende en ongezond slaapt. Eén op de twee Belgen kan de slaap niet vatten. Maar ook uitgerust wakker worden gaat meestal niet zo makkelijk. Bijna de helft van de Belgen heeft minstens een keer per week moeite om ’s ochtends op te staan.

Geen schoonheids- maar een gezondheidsslaapje

Bij Philips willen we het leven van mensen verbeteren met zinvolle innovaties die echt een verschil maken. Daarom ontwikkelden we de Somneo Sleep & Wake-up Light, de wake-up light waarvan klinisch is bewezen dat het algemene welzijn na het ontwaken erdoor verbetert. Een goede nachtrust heeft een invloed op een goede gezondheid. Je voelt je niet alleen fitter, maar hebt ook een betere concentratie en een positief humeur. Licht speelt ook een belangrijke rol. Door een vaste routine te creëren, met voldoende licht tijdens de dag, weinig in de avond en duisternis tijdens de nacht, bevorder je je slaap- en wekgewoonte. En dat is ook wat Somneo doet. Deze sleep & wake-uplight heeft een duale functie: Het helpt om ontspannen in slaap te vallen én uitgerust wakker te worden. ’s Avonds helpt de RelaxBreath-functie je om met pulserend licht rustiger te ademen en zo te ontspannen. In de ochtend word je op een natuurlijke wijze gewekt. Probeer de ademhalingsoefeningen van Goedele Leyssen uit. Je vindt ze onderaan.
Somneo Philips

Bevorder je slaap met ademhalingsoefeningen

“Ademhalingsoefeningen ontspannen het lichaam en hebben een slaapbevorderend effect”, vertelt Goedele. “Om goed te kunnen inslapen, moeten we ontspannen zijn. Yoga-meditatie en ademhalingsoefeningen zorgen ervoor dat het hart rustiger gaat kloppen en dat het ook kalmer wordt in ons hoofd.”
Yogi Goedele Leyssen tijdens Belmodo Fit Summit
Relaxen is dus de boodschap. Maar hoe zorg je ervoor dat je ontspannen naar bed gaat?
Dim je lichten ’s avonds want licht houdt je wakker. Zorg
ervoor dat je je lichten dimt in de periode vlak voor je gaat slapen. Hiermee ondersteun je je lichaam bij de productie van het slaaphormoon melatonine.

Goedele Leyssen

Yoga instructor en holistisch nutritionist

Tip: Lees een ‘echt’ boek of tijdschrift voor het slapengaan. Je kan ook apps downloaden die de intensiteit van het licht op het scherm van je computer controleren.  

 

Ontspannen kan volgens Goedele ook door een avondritueel te creëren: “Maak er een gewoonte van om elke dag ongeveer op hetzelfde moment te gaan slapen. Hierdoor programmeer je je lichaam om slaperig te worden en wakker te worden, en word je efficiënter. Ontwikkel ook je persoonlijke inslaap-ritueel. Zoals bijvoorbeeld 10 tot 20 minuten opruimen en alles klaarleggen voor de volgende dag.” 

 

Maar ook water, zowel koud als warm, kan je een ontspannen gevoel geven. “Je voeten onder de koude kraan stoppen zorgt ervoor dat je overgeactiveerde zenuwstelsel afkoelt. Droog ze daarna af met een ruwe handdoek en verwen ze vervolgens met een stevige voetmassage. Hiervoor kun je een neutrale olie gebruiken of ze mengen met enkele druppeltjes essentiële olie van lavendel. Masseer het eerste kootje van elke teen gedurende een minuut met cirkelvormige bewegingen. Oefen daarbij een lichte druk uit met duim en wijsvinger. Indien je geen tijd hebt voor al je tenen dan kan je de zone onder je tweede teen masseren. Dat heeft een ontspannend effect op de ogen.” 

 

Tip: Deze massagetechniek helpt ook tegen verstopte sinussen

 

“Ook een warm bad nemen helpt. Het koelt namelijk je lichaamstemperatuur af en je wordt er slaperig van. Wat ook helpt is een lekkere kop thee (lavendel/kamille/valeriaan). 

 

Tip: Een slaapkamertemperatuur van 17° à 18° is ideaal.

 

Je hoofd legen met pen en papier kan ook helpen. “Heb je te veel aan je hoofd? Schrijf al je zorgen op voor je gaat slapen en leg ze letterlijk en figuurlijk even naast je neer of maak een prop van je papier en gooi ze in de vuilbak. Heb je to do’s die je niet mag vergeten? Schrijf ze even op, dan zijn ze weg uit je hoofd. Sta daarna ook even stil bij vijf dingen die tijdens de dag gebeurden en waarvoor je dankbaar bent. De laatste gedachten die je hebt voor je inslaapt bepalen de kwaliteit van je slaap. Je kunt ze opschrijven en ze in een pot stoppen zodat je ze op mindere momenten kunt opvissen.” 

Ook schone lucht in huis bevordert een goede gezondheid

In Vlaanderen ging in april CurieuzeNeuzen Vlaanderen van start, een onderzoeksproject waarbij 20.000 burgers een maand lang de kwaliteit van de lucht in hun straat meten. Maar hoe zit het eigenlijk met de luchtkwaliteit binnenshuis? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan de lucht in huis twee tot vijf keer meer vervuild zijn, dan die buitenshuis. Gemiddeld halen we 20 000 keer per dag adem en brengen we meer dan twintig uur van onze tijd binnenshuis door. Een goede luchtkwaliteit in huis is daarom essentieel voor een goede gezondheid.
Luchtreiniger Philips

In onze contreien is de luchtkwaliteit in een op de zeven huizen het grootste deel van de dag onvoldoende als gevolg van fijnstof. Uit de eerste resultaten van een onderzoek in samenwerking met het Longfonds (Nederland) blijkt dat in vrijwel alle huizen verhoogde concentraties fijnstof zitten. Fijnstof komt vrij door de meest gewone dingen in huis, zoals het bakken en braden van eten, het branden van kaarsen of door de open haard die brandt. Daarnaast komen er ook fijnstofdeeltjes van buiten naar binnen. Op lange termijn kan blootstelling aan fijnstof schadelijk voor de gezondheid zijn.

 

“Hoe dieper je ademt en hoe meer je je longen engageert, hoe belangrijk het is dat de lucht die je inademt zuiver is.”, beaamt Goedele. “Jammer genoeg is dat vaak niet het geval”. Doe je weleens aan yoga, dan raadt Goedele aan om voor je begint met yoga/ademhalingsoefening te doen, de ramen even op te zetten. “Zelf doe ik in de zomer ook vaak yoga op mijn terras dat uitkijkt over een park. Als je een tuin hebt, ga dan zeker voor de tuin.”

Adem het verschil

Wie voor een optimale luchtkwaliteit in huis wil gaan neemt best een luchtreiniger. Met de unieke Vitashield IPS technologie van de Philips luchtreiniger wordt de lucht op een natuurlijke wijze gefilterd, zonder uitstoot van ionen en chemicaliën. De lucht wordt door verschillende filters geleidt waardoor haar, stof, pollen, virussen, bacteriën en zelfs schadelijke gassen uit de lucht worden gehaald. De slimme sensor meet en regelt de luchtkwaliteit. De gratis Air Matters-app geeft inzichten in de luchtkwaliteit en de allergenenindex zowel binnen- als buitenshuis. Door de app te verbinden met de Philips luchtreinigers kan je de instellingen van je toestel makkelijk aanpassen en rechtstreeks informatie krijgen over de status van de filter.

 

Voor meer informatie over:

 

* Gebaseerd op resultaten uit een onderzoek door Philips in september 2017 in België, om meer inzicht te krijgen in het slaapgedrag en eventuele slaapproblemen die mensen ervaren. 500 Belgen werden ondervraagd.

Delen op sociale media

Onderwerpen

Contact

Sabrina Heymans

Sabrina Heymans

PR Manager Personal Health Belux

Tel.: +32 471 83 88 18

Goedele Leyssen deelt haar ultieme ademhalingsoefening

Goedele Leyssen deelt haar ultieme ademhalingsoefening:


Ademhalingsoefening ‘alternate nostril breathing’

 

Waarom? Wanneer je inademt via je linkerneusgat, activeer je je rechterhersenhelft en je parasympatische zenuwstelsel. Je kalmeert jezelf, je creëert rust en je stimuleert je creativiteit.
 

Hoe? Gebruik je rechterhand. Leg de andere hand in Gyan Mudra (daarvoor maak je een cirkel met je duim en wijsvinger) op je benen. Kantel je hoofd een beetje naar voor. Alternate nostril breathing doe je met de tip van je ringvinger en je duim. Maak een u.
 

Sluit de rechterneusgat af met je duim. Adem in lang links. Sluit je linkerneusgat af met je wijsvinger. Adem uit langs rechts. (stimuleert balans, geeft kalmte). 

 

Tijd: 3 tot 5 min.