Nieuwscentrum

mei 28, 2018

Philips ondersteunt week van het hartritme om snelle reactie bij hartstilstand te bevorderen

Gemiddelde leestijd: 3-5 minuten

      

Meer dan negen op tien personen overleeft een acute hartstilstand buiten het ziekenhuis niet. Zelfs bij overleven, maakt een slachtoffer slechts 5% kans om volledig te herstellen. Elke dag hebben 30 Belgen een hartstilstand. Elk jaar zijn er dat 10.000. Hallucinante cijfers, daarom ondersteunt Philips de Week van het Hartritme, van 28 mei tot 1 juni. Dit initiatief van de Belgian Heart Rythm Association (Behra) wil de Belgische bevolking bewust maken van de symptomen en de gevaren van een hartstilstand. Dat is nodig. Landen die over veel defibrillatoren beschikken en waar de bevolking gesensibiliseerd is, scoren beduidend beter dan België. Denk bijvoorbeeld aan Denemarken. Daar overleeft liefst 20 procent van de mensen die getroffen worden door een hartstilstand. Dat is liefst dubbel zoveel als bij ons. 

AED’s doen overlevingskans tot 50% stijgen

Iedereen kan een slachtoffer helpen, meer zelfs, het is cruciaal dat je onmiddellijk de reanimatie start wanneer iemand een hartaanval ervaart. Per minuut die er voorbijgaat zonder hulpverlening daalt de overlevingskans met 10%. Hoe sneller je ingrijpt bij een hartaanval, hoe groter de overlevingskans van het slachtoffer wordt. Plots hartfalen is het gevolg van een probleem met de elektrische sturing vanuit de sinusknoop. Een AED geeft de sinusknoop de kans om terug controle te krijgen over het hartritme. De schok van de AED legt het hart even stil en ‘reset’ het. Door een AED te gebruiken, stijgt de overlevingskans van minder dan 5% naar meer dan 50%. 

AED gym victim

Je hart pompt gemiddeld zo’n 70 keer per minuut bloed naar je lichaam. Hierdoor verwerkt het elke minuut 4 tot 5 liter bloed. Deze pomp wordt gestuurd door een elektrisch signaal vanuit de sinusknoop, ook wel de natuurlijke pacemaker genoemd. Wanneer er een probleem is met deze elektrische sturing, wordt er geen bloed in het lichaam gepompt. Daardoor verliest het slachtoffer het bewustzijn en stopt hij snel met ademen. Onmiddellijk reanimeren is dan de boodschap. Indien het slachtoffer niet wordt geholpen tijdens de eerste 4 à 6 minuten zakt de overlevingskans naar 5 à 10 procent. Elke minuut die voorbijgaat zonder hardmassage of schok, doet de overlevingskans zakken met 10%.

 

Met de juiste technologie en ondersteuning kan iedereen een leven redden. Philips heeft in zijn AED’s daarom Life Guidance ingebouwd die mensen stap per stap instructies geven. Deze instructies moeten mensen het vertrouwen geven om snel en daadkrachtig op te treden bij een hartstilstand. Met intelligente sensoren analyseert het toestel welke behandeling het meest geschikt is voor een patiënt – man, vrouw of kind. Daarna geeft de AED een elektrische schok aan het hart van het slachtoffer. Die schok legt het hart even stil, waarna het normale hersteld wordt. Philips heeft zijn AED zo ontworpen dat het toestel zich eenvoudig laat bedienen. 

AED in case

Een snelle reactie bij een hartaanval is cruciaal. Daarom organiseert de Belgian Heart Rythm Association 70 gratis informatie- en initiatiesessies in 23 scholen. Tijdens de sessies leren de deelnemers via korte demo’s wat een hartstilstand precies is en hoe een reanimatie met een AED in zijn werk gaat. Philips nodigt zijn medewerkers tijdens de week van het hartritme uit om deel te nemen aan een sessie. Geïnteresseerden kunnen zich hier registreren. 

Reanimation factory
AED on field

Delen op sociale media

Onderwerpen

Contact

Gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.