Koffiezetapparaat en espressomachine ontkalken

 

Klik op het logo van uw koffiezetapparaat om te lezen hoe u uw apparaat ontkalkt.

Wat is “kalkaanslag”

 

In hard water zitten veel calcium- en magnesiumzouten. Hoe ‘harder’ het water, hoe meer zouten erin zit.


Wanneer het water in uw koffiezetapparaat wordt verhit, breken de calciumzouten en deze slaan neer en vormen zo kalkaanslag. Dit beïnvloedt alle onderdelen die water voeren. Plekken waar het water een tijdje rust, zoals in de boiler, zullen de meeste kalkaanslag krijgen.

Wat zijn de voordelen van ontkalken?

Het ontkalken van uw koffiemachine zorgt voor het volgende:

 

• Een langere levensduur van uw koffiezetapparaat.

• Meer koffie (‘volle’ kopjes).

• Koffie op de juiste temperatuur.

• Minder geluid tijdens het brouwen.

• Voorkomt reparatiekosten door kalkaanslagschade.

• Zorgt voor een perfecte espresso crema.

• Zorgt voor een rijke smaakbeleving.

Door de geleidelijke opbouw van kalkaanslag stroomt de koffie langzamer door het apparaat. Dit kunt u ervaren als halve kopjes koffie. Het water komt door de kalkaanslag niet meer in direct contact met de leidingen, waardoor koffie lauwer of zelfs koud aan kan voelen. De pomp zal extra hard moeten werken door de vernauwde leidingen, waardoor het brouwen luidruchtiger wordt.

 

 

Als u één van deze symptomen met het koffiezetapparaat ervaart, is het noodzakelijk om het apparaat te ontkalken.

Welk effect heeft kalkaanslag op uw koffie crema?

 

Crema is de goudbruine schuimlaag op uw koffie.

Voor een perfecte espresso moet de cremalaag dik zijn, met een zoete smaak en een lichtbruine kleur. Wanneer u niet ontkalkt, zal de cremalaag eruit als een dunne schuimlaag. De cremalaag verwatert doordat kalkaanslag de druk en de stroomsnelheid van de koffie door de leidingen beperkt.

kopje-koffie

Wat doet kalkaanslag met de smaak van uw koffie?

 

De koffie krijgt een lagere temperatuur, doordat het water niet meer in direct contact met de wanden van de boiler komt, maar de warmte krijgt via de kalkaanslag.

 

Daarnaast kunnen er kalkvlokken loskomen in uw koffiezetapparaat en direct in uw koffie terechtkomen.Deze kalkvlokken hebben een hoge concentratie van mineralen en kunnen de koffiesmaak sterk beïnvloeden. Bovendien kunnen de gebruikelijk witte vlokken in meerdere kleuren voorkomen, wat aangeeft dat ze vermengd met andere mineralen of metalen.

Hoe verwijdert u kalkaanslag?

 

Met specifieke zuren kan kalkaanslag worden opgelost.

 

De Philips ontkalker bevat zuren waarmee u uw koffiezetapparaat effectief en grondig kunt ontkalken zonder uw koffiezetapparaat te beschadigen. Gebruik bij het ontkalken daarom altijd de Philips of Saeco ontkalker.

 

De stappen van het ontkalken verschillen per koffiezetapparaat. Selecteer daarom uw koffiezetapparaat voor meer specifieke informatie over het ontkalken van uw koffiezetapparaat.

Waarom mag u nooit azijn gebruiken om te ontkalken?

 

Azijn bestaat voornamelijk uit azijnzuur en water. Het is een veel voorkomend misverstand dat het gebruik van azijn een goede manier is om uw koffiemachine te reinigen en ontkalken. Philips adviseert nadrukkelijk alleen Philips of Saeco ontkalker te gebruiken en nooit azijn of op azijn gebaseerde producten. Dit vanwege de volgende redenen:

 

1. Azijn beschadigt de leidingen van het koffiezetapparaat.

 

2. Azijn breekt kalkaanslag open en verwijdert de kalk maar gedeeltelijk. Hierdoor is het resultaat van het ontkalken niet optimaal.

 

3. Azijnresten zijn moeilijk te verwijderen uit uw koffiezetapparaat. De onaangename smaak en geur van azijn zal daarom na reiniging nog lang worden meegegeven aan de koffie.

Let op:

Vermijdt ook andere ontkalkingsproducten op basis van minerale zuren zoals zwavelzuur, zoutzuur en sulfaminezuur. Deze ontkalkers kunnen de leidingen van de koffiemachine beschadigen.

 

Een uitzondering hierop zijn filterkoffiezetapparaten zonder pomp, omdat deze dikkere leidingen hebben. Voor deze apparaten zou u witte azijn kunnen gebruiken, maar vanwege de sterke geur raden we ook voor deze apparaten de SENSEO® ontkalker aan.

 

Klik op één van de onderstaande producten voor meer details.

Hoe vaak moet u ontkalken?

 

Hoe lang u kunt wachten voordat u moet ontkalken hangt af van:

1. De waterhardheid in uw regio.

2. Hoe vaak u het apparaat gebruikt.

 

We raden aan om bij dagelijks gebruik ongeveer elke drie maanden te ontkalken. Er zijn ook koffiezetapparaten met een waterfilter (BRITA INTENZA+). Met een BRITA INTENZA+ waterfilter hoeft u maar half zo vaak te ontkalken.


Er zijn apparaten waarbij u automatisch een waarschuwing krijgt als het tijd is om te ontkalken. U moet daarvoor de hardheid van het water ingeven in het menu van uw koffiezetapparaat. 

stripe-results

Hoe stelt u de waterhardheid in?

 

Bepaal eerst de waterhardheid.


De hardheid van het water kunt u achterhalen op twee manieren:

1. Zoek naar ‘water hardheid’ op de website van uw waterbedrijf. De hardheid wordt in odH aangegeven.

2. Meet zelf de waterhardheid met een meetstrip (HD5085).

 

Dompel de waterhardheidsteststrip slechts één seconde onder water. Wacht vervolgens een minuut en controleer de strip met de onderstaande tabel en stel hardheidsinstelling op uw apparaat in.

Wat zijn de voordelen van een Brita filter en kan ik deze gebruiken in mijn koffiezetapparaat?

 

We hebben het vaak over een ‘smaakexplosie’ en dan is niet voor niets. Gefilterd water zorgt ervoor dat aroma’s tot volle rijping kunen komen. Koffie en thee krijgen daardoor een ongeëvenaarde smaakbeleving.


U hoeft maar half zo vaak te ontkalken als u een BRITA INTENZA+ waterfilter in uw super automatische espressomachine hebt.

Email

Contact us via the email form

Chat

Chat live with our dedicated advisors