Nieuwscentrum

17 maart 2017

Philips onderzoekt in het kader van World Sleep Day welke prioriteit mensen wereldwijd aan slaap geven

  • Uit het onderzoek blijkt dat wereldwijd slechts 10% van de werkende volwassenen het werk belangrijker vindt dan een goede nachtrust. In de VS lijkt de druk hoger te liggen. 
  • Hoewel wereldwijd 90% van de volwassenen vindt dat slaap essentieel is voor hun gezondheid en algehele welzijn, geeft meer dan 80% van hen aan iets anders (bijvoorbeeld tijd maken voor partner, familie, vrienden en werk) belangrijker te vinden dan een goede nachtrust. 

 

Amsterdam – Ter gelegenheid van World Sleep Day publiceert Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHIA) vandaag het rapport ‘Unfiltered Sleep: A Global Prioritization Puzzle’, met de resultaten van een online internationaal onderzoek dat in februari namens Philips werd uitgevoerd door Harris Poll. Het onderzoek is gericht op hoe 6.461 volwassenen uit vijf landen (Verenigde Staten, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Japan) over slaap denken, slaap prioriteren, en zich voorbereiden op slaap. Ook werd onderzocht hoe slaap het dagelijks leven beïnvloedt, van werk tot relaties en hobby’s. Uit het onderzoek bleek dat het belang van slaap nauwelijks ter discussie staat, maar dat de dagelijkse activiteiten zo veel tijd kosten dat slaap toch vaak onderaan het prioriteitenlijstje eindigt. Philips, wereldwijd marktleider op het gebied van slaap- en beademingszorg, beoogt met dit onderzoek een gesprek op gang te brengen over een belangrijke maar vaak vergeten pijler van gezondheid en welzijn: een goede nachtrust.

 

Philips begrijpt dat een goede nachtrust, net als gezond eten en voldoende bewegen, behoort tot de belangrijkste elementen van een gezonde levensstijl.  Door veranderende prioriteiten en doordat mensen steeds drukker zijn, delft slaap echter vaak als eerste het onderspit. Uit het ‘Unfiltered Sleep’-onderzoek van Philips blijkt zelfs dat 84% van de volwassenen wereldwijd aangeeft dat verschillende activiteiten belangrijker zijn dan een goede nachtrust. Aangenomen wordt dat deze activiteiten wellicht ook zaken als het liefdesleven, familie, vrienden en werk in de weg staan.

 

“Slaap is een ontzettend belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl, maar wordt vaak minder belangrijk gevonden dan de andere fundamentele elementen, zoals gezond eten of bewegen”, aldus dr. Teofilo Lee-Chiong, slaaparts en Chief Medical Liaison van Philips. “We moeten gezondheid en welzijn zien als een tafel met vier poten: gezonde voeding, beweging, mentale gezondheid en slaap. Als we ons alleen richten op voeding en beweging, blijft die tafel natuurlijk niet overeind. Eén nacht slecht slapen kan al invloed hebben op onze prestaties, onze veiligheid en ons welzijn. Kun je nagaan wat de gevolgen zijn als we maanden of jaren niet goed genoeg slapen.”

 

We erkennen het belang van slaap

In geen van de vijf landen wordt getwijfeld aan het belang van slaap voor het algehele welzijn. Wereldwijd geeft zelfs 92% van de volwassenen aan dat slaap essentieel is voor hun gezondheid en welzijn. Veel volwassenen ervaren ook dat de kwaliteit van slaap direct gerelateerd is aan de kwaliteit van leven en relaties. Belangrijke bevindingen uit het onderzoek zijn onder meer:

  • We vinden slaap belangrijk voor onze relatie: Wereldwijd geeft 74% van de volwassenen aan dat een goede nachtrust de sleutel is tot een gelukkig huwelijk. Dit geldt vooral in Japan (89%), gevolgd door de VS (79%) en Nederland (71%).
  • We ervaren al negatieve gevolgen na één nacht slecht slapen: Wereldwijd ervaart 82% van de volwassenen al van één nacht slecht slapen negatieve gevolgen. Volwassenen in Frankrijk (87%) en Japan (86%) hebben het vaakst last van de negatieve gevolgen. De top 3 van negatieve gevolgen die wereldwijd door volwassenen worden genoemd, bestaat uit: er moe uitzien (40%), minder productief zijn (37%) en een gebrek aan motivatie (35%).

 

Toch is er een kloof tussen kennis en realiteit

Wereldwijd geeft 84% van de volwassenen aan dat iets anders in hun leven belangrijker is dan zorgen voor een goede nachtrust. Belangrijke bevindingen zijn onder meer:

  • Familie is belangrijker dan nachtrust: 53% van de volwassenen in Frankrijk, 46% in de VS en 48% in Duitsland geeft aan dat tijd doorbrengen met de familie belangrijker is dan een goede nachtrust.
  • Slaap wint het van werk... behalve in de VS: Slechts 10% van de werkende volwassenen in Frankrijk, Duitsland, Nederland en Japan vindt werk belangrijker dan slaap. Deze druk lijkt in de VS iets hoger, waar 13% prioriteit geeft aan werk. 30% van de werkende volwassenen in de VS geeft aan dat het van meer toewijding voor het werk getuigt om ’s avonds laat, wanneer alle anderen al slapen, nog e-mails te versturen.
  • Veel mensen kijken tv voor het slapengaan: Wereldwijd zijn er verschillen in hoe mensen de tijd voor het slapengaan besteden, maar tv kijken wordt veruit het meest genoemd (28%). Ondanks alle onderzoeken waaruit blijkt dat beeldschermen ruim voor bedtijd zouden moeten worden uitgeschakeld, geeft 47% van de volwassenen aan dat ze de dag eindigen met een scherm voor hun neus (tv kijken, lezen op een elektronisch apparaat, e-mail checken, sociale media bekijken of surfen op het web).

 

“Het is belangrijk om de gevolgen van een slechte nachtrust te erkennen, maar actief het negatieve beeld van slaap te veranderen is een heel ander verhaal”, aldus Dr. Aloia, Global Lead for Behavior Change bij Philips. “Vooral in de VS denken mensen dat het slecht is om te slapen als je ook zou kunnen werken. Zo heeft iedere cultuur haar eigen problemen om slaap een plek te geven in de dagelijkse prioriteitenpuzzel. Uiteindelijk is een goede nachtrust essentieel voor gezondheid en welzijn. We moeten slaap echt gaan zien als een belangrijke pijler voor gezondheid.”

 

Ga voor meer informatie over het onderzoeksrapport ‘Unfiltered Sleep: A Global Prioritization Puzzle’ en de #UnfilteredSleep-beweging naar: Philips.com/WorldSleepDay

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 71.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2016 een omzet van 17,4 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.com/newscenter.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Beeldmateriaal

Delen op sociale media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.