Nieuwscentrum

12 januari 2017

Philips ontwikkelt nieuwe ‘Augmented Reality’-navigatietechnologie voor beeldgestuurde wervelkolom-, schedel- en traumachirurgie

  • Primeur: chirurgische navigatietechnologie met Augmented Reality verbreedt het Philips-aanbod in de snelgroeiende markt voor minimaal invasieve beeldgestuurde chirurgie
  • Combinatie van 3D-röntgen- en optische beeldvorming biedt chirurgen een unieke manier om door middel van Augmented Reality intraoperatief de interne en externe anatomie van een patiënt weer te geven

 

Amsterdam – Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHIA), een toonaangevende aanbieder van geïntegreerde beeldgestuurde therapieoplossingen, heeft vandaag bekendgemaakt te werken aan de ontwikkeling van de allereerste chirurgische navigatietechnologie met AR (Augmented Reality). Deze technologie is bedoeld om chirurgen te helpen tijdens beeldgestuurde wervelkolomchirurgie, bij zowel open als minimaal invasieve ingrepen. Philips is een pionier op het gebied van oplossingen voor hybride-operatiekamers (hybride-OK’s) ter ondersteuning van zowel chirurgische als minimaal invasieve endovasculaire interventies, en heeft wereldwijd meer dan 750 hybride-OK’s geïnstalleerd. De nieuwe AR-technologie breidt de toepassingsmogelijkheden van Philips’ hybride-OK-oplossingen verder uit naar andere snelgroeiende gebieden van beeldgestuurde chirurgie, waaronder wervelkolom-, schedel en traumachirurgie.

 

Wervelkolomchirurgie is traditioneel een open chirurgische ingreep, waarbij via een grote incisie toegang wordt verkregen tot het aangedane gebied, zodat de chirurg de wervelkolom direct kan zien en aanraken om implantaten als pedikelschroeven te plaatsen. In de afgelopen jaren is er echter een duidelijke verschuiving te zien in de richting van toepassing van minimaal invasieve technieken, waarbij chirurgische instrumenten via kleine incisies in de huid van de patiënt worden gemanipuleerd om bloedverlies en beschadiging van weke delen te minimaliseren en zo de postoperatieve pijn te verminderen. Omdat verminderde zichtbaarheid van de wervelkolom inherent is aan dergelijke interventies, zijn chirurgen afhankelijk van oplossingen waarmee onvertraagde beeldvorming en navigatie mogelijk is om de besturing van hun instrumenten en implantaten op te baseren. Hetzelfde geldt voor minimaal invasieve schedelchirurgie en chirurgie bij complexe fracturen.

Philips Surgical Navigation Technology based on Augmented-Reality

Philips ontwikkelt momenteel een nieuwe AR-technologie voor chirurgische navigatie waarmee het de mogelijkheden van zijn lagedosisröntgensysteem (1 in bovenstaande afbeelding) uitbreidt. De technologie maakt gebruik van optische camera’s met hoge resolutie die gemonteerd zijn op de vlakke röntgendetector (2) om het oppervlak van de patiënt in beeld te brengen. Vervolgens wordt het door de camera’s vastgelegde externe beeld gecombineerd met het door het röntgensysteem gemaakte interne 3D-beeld van de patiënt om een AR-weergave in 3D samen te stellen van de externe en interne anatomie van de patiënt (3). Deze onvertraagde 3D-weergave van de wervelkolom in samenhang met de incisieplaatsen in de huid is bedoeld om de interventieplanning, instrumentnavigatie en nauwkeurigheid van implanteren te verbeteren en tevens de interventieduur te verkorten.

 

“Deze unieke AR-technologie is een voorbeeld van hoe we onze capaciteiten uitbreiden met innovatieve oplossingen in groeigebieden als wervelkolom-, neuro- en traumachirurgie”, aldus Ronald Tabaksblat, hoofd van Philips-onderdeel Image-Guided Therapy Systems. “Door samen te werken met voorhoedespelers op het gebied van klinische innovatie vinden we steeds weer nieuwe minimaal invasieve alternatieven voor open chirurgie, waarmee postoperatieve pijn verminderd en het herstel bespoedigd wordt.”

 

In het kader van een gezamenlijk klinisch onderzoeksprogramma zullen hybride-OK’s van Philips inclusief deze nieuwe mogelijkheid worden geïnstalleerd in een netwerk van tien klinische partners om de technologie verder te ontwikkelen. 

 

De resultaten van het eerste preklinische onderzoek met deze technologie, voortkomend uit een onderzoek waarin Philips heeft samengewerkt met het Karolinska University Hospital (Stockholm, Zweden) en het Cincinnati Children’s Hospital Medical Center (Cincinnati, VS), zijn gepubliceerd in het prestigieuze The Spine Journal. Aangetoond is dat de technologie significant beter werkt ten aanzien van de algehele nauwkeurigheid vergeleken met het plaatsen van pedikelschroeven zonder de AR-navigatietechnologie van Philips (85% vs. 64%, p<0,05). 

 

“Deze nieuwe technologie stelt ons in staat om intraoperatief een 3D-beeld met hoge resolutie van de wervelkolom te maken, het optimale traject voor het instrument te bepalen en vervolgens pedikelschroeven te plaatsen met behulp van de volledig automatische AR-navigatie van het systeem”, aldus dr. Skúlason van het Landspitali University Hospital in Reykjavik, IJsland. “We kunnen het uiteindelijke resultaat ook in 3D in de OK controleren zonder de patiënt eerst naar een CT-scanner te hoeven verplaatsen. En dat is allemaal mogelijk zonder stralingsblootstelling voor de chirurg en met een minimale dosis voor de patiënt.”

 

Dr. M. Bemelman, traumachirurg in het St. Elisabeth – TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg: “We hebben samengewerkt met vaat-, neuro- en orthopedisch chirurgen om deze multifunctionele OK tot stand te brengen, gericht op een hoge OK-bezetting, geavanceerde zorgverlening en verlaging van de algemene kosten voor het ziekenhuis.” 

 

De technologie is onlangs ook gepresenteerd op het jaarcongres van de North American Spine Society in Boston door dr. Adrian Elmi-Terander van het Karolinska University Hospital, Zweden.

 

De op dit moment verkrijgbare hybride-OK-oplossingen van Philips worden al gebruikt voor minimaal invasieve beeldgestuurde chirurgie (klik op deze link om de video af te spelen):

 

“Sinds we geen open wervelkolomchirurgie meer verrichten, zijn we afhankelijk van beeldvorming en beeldkwaliteit”, aldus prof. Seekamp van het Universitätsklinikum Schleswig-Holstein in Kiel, Duitsland. “Ik had verwacht dat operaties iets langer zouden duren in de hybride-OK, maar dat bleek juist niet zo te zijn.” 

Over Koninklijke Philips

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 70.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2015 een omzet van 16,8 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.com/newscenter.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.